Biblioteca Medicea Laurenziana

  • demi 

Deze prachtige bibliotheek bevindt zich in in Florence en werd gebouwd om de grote bibliotheek van de Di Medici familie in te bewaren. Dit gebouw moest benadrukken dat de Di Medici familie niet alleen een grote handelsfamilie was, maar ook een familie met een groot belang voor de intelligentie van de stad Florence en haar inwoners. De bibliotheek werd in het jaar 1523 aangevraagd en werd geopend in 1571. Bekende kunstenaar Michelangelo werkte mee aan de constructie van deze prachtige bibliotheek. Hij gaf instructies over de bouw en het is tot vandaag de dag een van de belangrijkste architectonische prestaties van Michelangelo.

De collectie van deze bibliotheek bestaat uit vele belangrijke werken, voor een groot deel samengesteld door de Di Medici familie. In tegenstelling tot de esthetische voorkeuren van de Di Medici familie, is het uiterlijk van de bibliotheek redelijk sober, terwijl de rest van de Di Medici eigendommen zeer sierlijk zijn. De versiering van deze bibliotheek is namelijk redelijk minimaal, met ontbrekend bladgoud op de muren. De bibliotheek bevat vele werken van hoge historische waarde, waaronder antieke manuscripten en bijzondere handgemaakte uitvoeringen van Dante’s goddelijke komedie en de Bijbel.

Architectuur

De Biblioteca Medicae Laurenziana bestaat uit verschillende interessante onderdelen. Ten eerste zie je het voorportaal, een exact vierkante ruimte van 10.5m bij 10.5m. In eerste instantie had Michelangelo een dakraam voor deze ruimte in petto, maar dat bleek achteraf gezien geen goed idee te zijn. Er werd namelijk gedacht dat dit dakraam een lekkage zou veroorzaken.

Het trappenhuis is een ander interessant onderdeel van de architectuur. Deze trappen zijn er namelijk heel anders uit gaan zien dan oorspronkelijk de bedoeling was. Het trappenhuis bevindt zich in het voorportaal. Het was eerst de bedoeling dat er twee trappen langs beiden muren werden gebouwd en dan recht voor de deur van de leeskamer samen zouden komen. Maar uiteindelijk werden er twee trappen naast elkaar in het midden van het voorportaal geplaatst.

Ten slotte is de leeskamer een van de belangrijkste delen van de bibliotheek. Het is eveneens de grootste ruimte van de bibliotheek. Hoewel de breedte van deze ruimte eveneens 10.5m is, is de ruimte 46.20m lang. Deze ruimte bestaat uit verschillende banken met daaraan tafels. Vanaf de grote ramen aan de zijkanten van de leeskamer schijnt licht dat bezoekers kunnen gebruiken om werken mee te lezen.

Op dit moment is de Biblioteca Medicae Laurenziana openbaar en door iedereen te bezoeken.