Bibliotheca Alexandrina

  • demi 

We hadden het eerder al over de grootste bibliotheek van Alexandrië. Hoewel geen van de werken van de bibliotheek van Alexandrië het hebben overleefd, ontstond in 1974 het idee om de oude bibliotheek weer op te bouwen. Dit idee werd verkondigd door de universiteit van Alexandrië, die een reden zag om een bibliotheek tussen de universiteit en de zee te maken. De bibliotheek zou gebouwd worden op de plek waar de bibliotheek van Alexandrië ongeveer zou hebben gestaan.

Dit idee werd al snel goedgekeurd door de toenmalige Egyptische president en UNESCO. In 1988 werd er ook een ontwerpwedstrijd georganiseerd door UNESCO om het uiterlijk van de bibliotheek te bepalen.

Architectuur

De architectuur van de nieuwe bibliotheek is zeer modern. Er is niet geprobeerd om de informatie van vroeger te gebruiken om de grote bibliotheek van Alexandrië na te bouwen. De vorm van de bibliotheek is rond, veelal om de oneindige vorm van kennis aan te duiden. De bibliotheek is daarnaast gigantisch en biedt ruimte aan ruim 4 miljoen boeken.

Daarnaast zijn de muren van de bibliotheek gegraveerd met tekens uit meer dan 120 verschillende soorten schriften, terwijl de bibliotheek zelf werken bevat uit drie verschillende talen: Arabisch, Engels en Frans. Het plafond van de bibliotheek is versierd met een lotusbloem, een veelgebruikt symbool binnen de Egyptische cultuur. De lotusbloem staat vaak voor wedergeboorte, wat perfect past bij de wederopbouw van een van de belangrijkste historische gebouwen uit de Egyptische geschiedenis.

Hoewel de wederopbouw van dit gebouw niet zonder kritiek werd voltooid, wordt deze bibliotheek vandaag de dag als een van de mooiste bibliotheken ter wereld gezien.