Bibliotheek van Alexandrië

  • demi 

Als we het over de geschiedenis van bibliotheken hebben, kunnen we de bibliotheek van Alexandrië niet vergeten. Hoewel er helemaal niets over is van dit oude instituut, was dit instituut in haar tijd de meest populaire bibliotheek ter wereld. Iedereen kende het en het bevatte zo ontzettend veel werken dat veel mensen beweerden dat deze bibliotheek verschillende mysteriën zou verhullen.

De bibliotheek werd gesticht door de toenmalige koning van Egypte, Ptolemaeus. Dit deed hij rond het jaar 290 voor Christus. De bibliotheek zou deel worden van het Mouseion, wat een groots cultuurcentrum zou worden. De koning begon meteen na zijn aantreden met de realisatie van dit cultuurcentrum.

Wat werd er verzameld?

Het doel van de bibliotheek van Alexandrië was het verzamelen van zo veel mogelijk Oudgriekse werken. Later werden er ook ander soort werken aan toegevoegd. De werken werden meestal door de koning aangekocht en in de bibliotheek geplaatst. Dit gebeurde niet altijd eerlijk, maar wel vaak tegen hoge prijzen.

Omdat veel van deze werken ontzettend waardevol waren, konden de werken in de bibliotheek van Alexandrië niet door iedereen gelezen worden. Alleen geleerden konden de bibliotheek betreden, vooral omdat de plek voornamelijk voor studie was bedoeld. De plek stond bekend als de plaats van de verzorging van de ziel. Gebruikers zouden in deze bibliotheek hun geest kunnen verrijken.

De ondergang

De Bibliotheek van Alexandrië is vandaag de dag mede zo bekend omdat hij niet meer bestaat. De vernietiging van deze bibliotheek betekende dan ook dat geen enkel werk in deze bibliotheek het heeft overleefd. De reden waarom de bibliotheek werd vernietigd is echter niet helemaal met zekerheid te zeggen. Er bestaan wel verschillende theorieën over.

Sommige historici geloven dat de bibliotheek verloren is gegaan in een strijd met Julius Caesar. In 48 voor Christus zou de bibliotheek zijn verwoest door een grote vuurzee. Deze theorie kan echter niet met archeologisch bewijs worden onderbouwd. Door sommige mensen wordt deze theorie zelfs als deels waar beschouwd. De bibliotheek zou voor een deel in deze vuurzee verloren kunnen zijn gegaan, terwijl de andere helft van de vernietiging op een andere manier is gebeurd.

De tweede theorie, die misschien wel even bekend is, is verwoesting van de bibliotheek door de christenen. Deze christenen zouden de bibliotheekstukken hebben vernietigd omdat de werken binnen deze bibliotheek niet correspondeerden met hun Godsdienst. Eveneens kan deze theorie niet worden onderbouwd met archeologisch bewijs.