Bibliotheken als startpunt voor duurzaamheid

  • demi 

Een betere wereld begint bij jezelf, is een veelgebruikte uitspraak. Dat klopt dan ook als een bus, want een betere wereld is hard nodig in een tijd waar een klimaatcrisis, stikstofcrisis en een epidemie ons om de oren vliegen. Gelukkig zijn de meeste mensen bereid om hun dagelijks leven aan te passen om de wereld een stukje duurzamer te maken, door bijvoorbeeld minder vaak de auto te pakken maar met de trein te reizen, minder te vliegen en minder vlees te eten. En door minder kleding te kopen, of alleen van goede kwaliteit zoals een trui van Na-kd.

Duurzame kleding kopen

Een duurzame keuze is ook door ‘s winters een warme trui te dragen in plaats van een t-shirt en de kachel aan te zetten. Door hierop te letten kun je jezelf dus toestaan eens in de zoveel tijd een mooie nieuwe trui aan te schaffen! Let er bij aankoop wel op dat het van gerecycled en duurzaam materiaal gemaakt is dat lang meegaat, zodat je met een gerust hart je kleding kunt wassen. De kleding van Na-kd zijn een goed voorbeeld, want deze kleding is zowel volgens de laatste mode, als grotendeels duurzaam, en ook nog eens betaalbaar! Zodra je op een kledingstuk uitgekeken bent is het aan te raden deze te verkopen via een tweedehands platform zoals Vinted, of het te doneren aan de kringloopwinkel. Er komen steeds meer alternatieven om kleding te verkopen, dus houd vooral de laatste trends in de gaten!

Een bibliotheek is per definitie duurzaam

Boeken zijn helaas vaak geen duurzaam product, hoewel het papier dat gebruikt wordt de laatste decennia wel gerecycled papier is. Desondanks wordt boeken vaak geen tweede leven gegund en blijft het verstoffen in een boekenkast, om uiteindelijk in de papierbak te belanden. Zonde! Door een abonnement op de (vaak plaatselijke) bibliotheek te nemen kun je niet enkel geld besparen maar kun je iedere zes weken tal van boeken lenen waardoor je meer leesplezier kunt hebben. Een bibliotheek is daarom duurzaam, omdat boeken veelgebruikt worden en de bibliotheek een plek is waar veel kennis zoals onder andere over duurzaamheid uitgewisseld wordt.