Bodleian Library

  • demi 

De Bodleian Library is een van de oudste bibliotheken in Europa. Het is de grootste onderzoeksbibliotheek van de universiteit van Oxford. De collectie bestaat uit ruim twaalf miljoen werken. Net als de Trinity College Library is deze bibliotheek een copyright bibliotheek, wat betekent dat iedere uitgeverij in het Verenigd Koninkrijk kosteloos een exemplaar van ieder van hun werken aan de bibliotheek moet schenken. In het geval van de Bodleian Library geldt dit ook voor uitgeverijen in de Republic of Ireland. Over de jaren is deze bibliotheek dus uitgegroeid tot een fantastische historische boekencollectie, die vandaag de dag nog steeds blijft groeien.

Hoewel de bestaande bibliotheek uit het jaar 1602 afstamt, werden de eerste slagen van de bibliotheek al gelegd in de veertiende eeuw. Ten eerste bestond de collectie uit een beperkt aantal boeken, waardoor de bibliotheek geen grote ruimte hoefde te hebben. Pas toen de hertog van Gloucester een grote donatie maakte van manuscripten tussen 1435 en 1437 bleek dat de bibliotheek die er toen stond niet groot genoeg was. De bibliotheek verhuisde toen naar een kamer boven The Divinity School in Oxford. Pas in 1602 werd de bibliotheek die we vandaag de dag kennen gebouwd. Deze bibliotheek werd gered door Thomas Bodley, die voor de bouw van deze bibliotheek zorgde.

Delen van de bibliotheek

Doordat de collectie van de Bodleian Library maar bleef groeien, ontstond er op den duur behoefte aan een uitbreiding van de bibliotheek. De uitbreiding kon in eerste instantie worden gerealiseerd door een flinke erfenis van John Radcliffe. Hij liet een deel van zijn geld na voor de aankoop van het land en de bouw van een bibliotheek. Hij zorgde er ook voor dat er een bibliothecaris werd aangesteld om boeken voor deze bibliotheek te vinden. De bibliotheek werd officieel geopend in 1749.

Deze bibliotheek werd echter voor vele jaren de Radcliffe Library genoemd en was compleet onafhankelijk van de Bodleian Library. De groei van de Bodleian collectie zorgde er echter voor dat er behoefte voor meer ruimte begon te ontstaan. In 1860 werd de Radcliffe Library overgenomen door de Bodleian Library. Dit gebouw wordt nu de Radcliffe Camera genoemd.

De groei van de collectie vertraagde echter niet. In 1940 opende namelijk het laatste deel van deze bibliotheek. Dit gebouw werd ‘The New Bodleian’ genoemd en zou genoeg ruimte hebben voor vijf miljoen nieuwe boeken.