Het leven van Salvador Dalí

  • demi 

Kunstenaars staan er vaak om bekend een excentriek leven te leiden. Als er een kunstenaar bij uitstek is voor wie dit waar was, dan is het wel Salvador Dalí. Hij leed een leven vol rare en fascinerende gebeurtenissen en weet daar tot vandaag de dag, ver na zijn dood, nog steeds de kranten mee te halen. Zijn werk was authentiek en baanbrekend, net zoals zijn leven zelf dus. Dalí zal

dan ook voor altijd in de harten van vele liefhebbers van abstracte kunst voortleven.

Hieronder volgt een overzicht van meerdere gebeurtenissen of dingen waar Dalí door geïnspireerd raakte. Deze lopen als een rode draad door zijn werken. Het is interessant om te zien hoe hij inspiratie haalde uit al deze, in die tijd, actuele daken. En wil je zelf een replica van een mooi Dalí schilderij? Dit kan zeker. Online kun je deze op allerlei plaatsen bestellen. Allerlei webshops bieden kunst aan, al dan niet nagemaakt. Andere populaire webshops hebben kinderkleding, zoals Kids brand store of verkopen dingen als reizen, meubels en elektronica. Al is natuurlijk vrijwel alles tegenwoordig online te krijgen.

Atomen en de vrouw van Dalí

Salvador Dalí deed een grote fascinatie op voor moleculen en atomen. Deze verwerkte hij in het schilderij Galatea of the Spheres. Sowieso was Salvador een enorme aanbidder van zijn vrouw Gala Dalí, die hij dan ook maar al te graag op het doek vereeuwigde. Dit zien we dan ook in talloze van zijn werken terug als een soort van rode draad. Vaak schilderde hij haar in uitdagende of niets verhullende poses. Voor die tijd was dat vrij ongebruikelijk, maar niet voor deze kunstenaar.

Droom

Iets wat Dalí altijd al anders maakte dan de meeste schilders zijn de bizar lange titels die zijn werken soms kregen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het het schilderij wat hij maakte van een naakte dromende persoon, met daaromheen tijgers en andere dieren.

Inspiratie voor het werk haalde hij uit de theorie dat een mens plotseling wakker kan schrikken door een gebeurtenis in een droom. Hij probeert hier uit te beelden hoe dit er precies uit ziet.

Smeltende klokken

Dit is toch wel het bekendste werk van deze schilder. Op duizenden manieren is het nagemaakt, en iedereen kent het werk van de smeltende klokken wel op een bepaalde manier. De gedachte

hierachter is dan ook geniaal. Dalí beeld hiermee uit dat tijd een zeer relatief goed is. Althans, dit is wat de meeste mensen denken. Anderen hebben het idee dat het meer laat zien dat vele dingen waar we over dromen niet tastbaar zijn, vandaar dat de klokken smelten in het werk. Dat Dalí nooit heel graag vertelde waar een werk precies over ging maakt het dan ook lastiger, maar des te leuker om er een eigen beeld bij te bedenken.