Online en digitale bibliotheken

In de moderne wereld is zo ongeveer alles via het internet te regelen. Vele boeken zijn inmiddels gedigitaliseerd en ook bestaan er tegenwoordig online bibliotheken waarvan je lid kunt worden om e-books of luisterboeken te lenen.

De online bibliotheek

Net zoals dat bij een gewone bibliotheek het geval is moet je van een online bibliotheek lid worden. Vervolgens kun je een app downloaden op je telefoon, tablet, e-reader, IPad, Mac, laptop of computer. Via deze app krijg je toegang tot de e-books en de luisterboeken van de online bibliotheek. Zo kun je een e-book uitzoeken dat je wilt lezen of een luisterboek dat je wilt beluisteren. Na 21 dagen verdwijnt het e-book vanzelf weer van je device, mits je de termijn verlengt.

Digitale bibliotheken

Nagenoeg alle digitale apparaten hebben een muziekbibliotheek. Zo kun je eenvoudig je muziek opslaan en weer terugvinden. Met een aantal klikken creëer je je eigen afspeellijsten zodat je niet door al je muziek heen hoeft te worstelen om het juiste nummer te vinden. Apple heeft een uitgebreide bibliotheek waar boeken tegen betaling kunnen worden gedownload op bijvoorbeeld je IPad of op een MacBook. Dit geldt zeker voor de nieuwste modellen maar ook op een refurbished MacBook Air kun je boeken downloaden. In een paar eenvoudige stappen kun je een eigen bibliotheek aanleggen op je MacBook.

Wanneer je in een boek aan het lezen bent en je stopt tussentijds onthoudt dit systeem waar je bent gebleven. Zo hoef je niet te zoeken naar de juiste pagina ingeval je weer verder wilt gaan met lezen. Het is ook erg ontspannen om boeken te beluisteren via je device. Met een goede geluidskaart en een stereo koptelefoon kun je helemaal opgaan in het ingesproken verhaal.

Het voordeel van een online en/of een digitale bibliotheek is dat je er de deur niet voor uit hoeft. Bovendien nemen de boeken geen ruimte in.