Trinity College Library

  • demi 

Veel mensen beschouwen deze bibliotheek als een van de mooiste bibliotheken ter wereld. De bibliotheek is deel van Trinity College, een universiteit in Dublin, Ierland. De universiteitsbibliotheek staat bekend als ‘copyright library’, wat betekent dat Ierse uitgevers hier minimaal één exemplaar van hun boek naartoe moeten sturen zonder dat de instelling hiervoor hoef te betalen. Deze bibliotheek heeft hetzelfde soort rechten ten opzichte van het Verenigd Koninkrijk. Hetzelfde geldt dus voor uitgevers in Engeland, Schotland en Wales.

Geschiedenis

Een van de redenen waarom het bestaan van deze bibliotheek zo bijzonder is, is de leeftijd van deze bibliotheek. De Trinity College Library werd namelijk al opgericht in 1592, hetzelfde jaar dat de universiteit werd opgericht. De copyright rechten die hierboven staan vermeld bezit de bibliotheek sinds het jaar 1801. Hieruit kun je wellicht ook opmaken dat deze bibliotheek ontzettend groot moet zijn. De bibliotheek telt vandaag de dag ongeveer zeven miljoen werken.

Old Library

De reden dat veel mensen deze bibliotheek als een van de mooiste bibliotheken ter wereld beschouwen, komt voor een groot deel door het fysieke uiterlijk van de bibliotheek. Officieel gezien bestaat de bibliotheek uit verschillende gebouwen die ieder verspreid zijn over de campus van Trinity College en de stad Dublin. Trinity College heeft zelf vier bibliotheekgebouwen op haar campus.

Het meest populaire gebouw van de bibliotheek wordt ‘The Old Library’ genoemd. Dit is het oudste, nog bestaande gebouw van de bibliotheek. De bouw begon namelijk in het jaar 1712 en werd geopend in 1732. Het meest populaire deel van dit gebouw is de ‘long room’, die ongeveer 65 meter lang is en de grootste collectie van de bibliotheek bevat. Dit zijn 200.000 van de oudste werken die de gehele bibliotheek in haar bezit heeft.

Omdat iedere Ierse en Britse uitgever minimaal één exemplaar van hun boeken naar deze bibliotheek moet opsturen, heeft de bibliotheek al uitbreidingen ondergaan. In 1860 werd er namelijk besloten om het dak van de Long Room te verhogen zodat er nog een verdieping aan boeken aan de bibliotheek kon worden toegevoegd. Dit deel van de bibliotheek bestaat uit de oudste boeken, speciale collecties, archieven en manuscripten.

Uiterlijk

De Old Library werd ontworpen door Thomas Burgh en wordt door velen beschouwd als zijn grootste meesterwerk. Toen de bibliotheek net nieuw werd gebouwd, was de bibliotheek het grootste gebouw van de Trinity College. Hoewel dit nu niet meer het geval is en de campus nu meerdere gebouwen van een gelijk formaat telt, domineert de bibliotheek nog steeds het algehele uiterlijk van de universiteit.

De Long Room aan de binnenkant van het gebouw, heeft een werkelijk indrukwekkend interieur. Het gebouw telt lange rijen aan boeken die vandaag de dag bijna als een museum zijn uitgestald. Het interieur van de bibliotheek is eveneens een van de redenen dat de bibliotheek als meesterwerk wordt gezien. Vandaag de dag is het voor iedereen mogelijk om de bibliotheek te bezoeken. De oudste werken mogen echter niet aangeraakt worden.