Universiteitsbibliotheken

  • demi 

De meeste universiteiten hebben hun eigen bibliotheek. Deze bibliotheken worden onderhouden door de universiteit waar ze bij horen en bevatten werken die het lesmateriaal van de desbetreffende universiteit ondersteunen. Dit is ook meteen de manier waarop de collectie van een universiteitsbibliotheek wordt samengesteld. Deze bibliotheken zijn in de meeste gevallen niet compleet openbaar en verlenen zich voor het grootste deel aan studenten en onderzoekers die iets aan de bibliotheek collectie zouden hebben.

Deze bibliotheken bestaan dan ook voor het grootste gedeelte uit non-fictieve boeken die voornamelijk voor onderzoek zijn bedoeld. Deze boeken worden meestal wel aan studenten en onderzoekers uitgeleend maar zijn niet voor iedereen bedoeld. Het is echter wel mogelijk om lid te worden van de meeste universiteitsbibliotheken. Sommige van deze bibliotheken geven echter aan dat je op z’n minst ingeschreven moet staan op een hogeschool of universiteit.

Populaire universiteitsbibliotheken vind je onder andere in Utrecht, Amsterdam, Eindhoven, Delft en alle andere grote universiteitssteden in Nederland. De meeste universiteitsbibliotheken zijn echter gespecialiseerd in bepaalde onderwerpen, afhankelijk van de opleidingen die aan de desbetreffende universiteiten worden onderwezen. Universiteitsbibliotheken worden immers onderhouden door de universiteiten zelf en zijn bedoeld voor studenten die een bepaalde opleiding volgen.