Activiteiten organiseren in een bibliotheek

  • demi 

Bibliotheken ervaren duidelijk de gevolgen van de komst van het internet en de e-reader. Er kwamen steeds minder bezoekers. Een bibliotheek heeft vijf kernfuncties die door de overheid zijn vastgesteld. Alle functies zijn gericht op bevordering van kennis, kunst, cultuur en sociaal welzijn binnen de maatschappij. Door middel van diverse activiteiten wordt invulling aan deze kernfuncties gegeven en komen er weer meer bezoekers.

Een bibliotheek wordt geassocieerd met een stilteplek, maar de ruimte leent zich ook uitstekend voor informatieavonden of interessante lezingen. Zo kan het voorkomen dat bijvoorbeeld een avond wordt georganiseerd over het gebruik van energie in huis. Experts geven dan een presentatie waarbij de bezoekers ook vragen kunnen stellen. Een bibliotheek kan zich ook openstellen voor het bezichtigen van kunstwerken. Tevens kunnen er maatschappelijke debatten plaatsvinden. De vijf kernfuncties kunnen worden toegepast op gevarieerde activiteiten.

Uiteraard is het wel van belang dat deze activiteiten op tijd en duidelijk aangekondigd worden. Dit is noodzakelijk om geïnteresseerden die de activiteit willen bezoeken te bereiken. Daarnaast is het ook fijn voor mensen die in alle rust in de bibliotheek willen lezen om dit te weten. Het is een idee om aankondigingen in lijsten op te hangen op zichtbare plekken. Deze lijsten zijn ook erg geschikt om afbeeldingen van boekcovers in te hangen ter promotie van een goed boek. Natuurlijk is een cover van een boek ook nog eens mooie decoratie van de muren in een bibliotheek.

Dit kan eventueel gecombineerd worden met een advertentie van plaatselijke leesclubs als deze er zijn. Een bibliotheek is in sommige plaatsen ook een ontmoetingsplek. Mensen lijken het wel degelijk belangrijk te vinden dat er een bibliotheek in hun woonplaats is.

Er worden erg veel activiteiten voor kinderen georganiseerd in de bibliotheken ter ondersteuning van educatie. In kleine groepjes kunnen er trainingen gegeven worden in verschillende vakken. Dit sluit perfect aan bij de educatieve functie van een bibliotheek. Daarnaast worden er ook speelse activiteiten georganiseerd waarbij kinderen behalve dat ze nieuwe kennis vergaren ook samen veel plezier beleven.

Wanneer je een goed idee hebt voor een zinvolle activiteit neem dan contact op met de plaatselijke bibliotheek .Er is een grote kans dat er letterlijk en figuurlijk ruimte is om het daar te organiseren.