Als echte boekenliefhebber heb je wellicht weleens overwogen een bibliotheek te beginnen. En een bibliotheek beginnen is helemaal nog niet zo moeilijk als het in eerste instantie lijkt. Uiteraard kun je het meteen groots aanpakken, een bedrijfslening aanvragen via https://qeld.com/nl/, subsidies aanvragen en een heuse stadsbibliotheek oprichten. Maar je kunt natuurlijk ook eerst eens wat kleiner beginnen met een zogenoemde minibibliotheek.
Het is een fenomeen dat je steeds vaker in het straatbeeld ziet verschijnen, de minibibliotheek. Door de vele bezuinigingen sluiten openbare bibliotheken steeds vaker haar deuren, maar de liefde voor boeken zal bij een specifieke groep mensen altijd blijven bestaan. De liefde voor boeken is namelijk niet de kop in te drukken.
Maar hoe begin je nou zo’n minibibliotheek? Allereerst heb je natuurlijk een redelijke collectie boeken nodig. Een fervente lezer zal wellicht al een flinke boekenkast hebben staan met al gelezen boeken. Vaak lees je een boek slechts één of hooguit twee keer, waarna het vervolgens stof staat te vangen in je boekenkast. Veel mensen vinden het nu eenmaal jammer om boeken weg te gooien, en dat is het natuurlijk ook! Waarom de boeken dan niet een tweede of misschien zelf derde of vierde leven gunnen via een minibibliotheek?
Zorg dat je een degelijk kastje koopt, of als je een handige Harrie bent zelf maakt, dat waterdicht is zodat de boeken niet nat kunnen worden. Om in de recycle modus te blijven kun je bijvoorbeeld eens een kijkje nemen in een kringloopwinkel in je dorp of stad of daar iets te halen valt dat er geschikt voor is. Hier kun je eventueel ook nog wat extra boeken meenemen wanneer je nog niet voldoende boeken hebt voor in je minibibliotheek. Beplak of beschilder het kastje vervolgens met wat tekst, zodat voor andere mensen duidelijk te zien is dat het om een gratis minibibliotheek gaat.
Vervolgens ga je nadenken over de plek waar je minibibliotheek moet komen te staan. Uiteraard is het het meest logisch als dit vlak bij je huis is aan de rand van de tuin, grenzend aan de stoep. Bevestig het bijvoorbeeld aan het tuinhek of plaats het naast je brievenbus. Het is natuurlijk ook handig om ervoor te zorgen dat er voldoende licht is in de buurt van je minibibliotheek. Zo kunnen mensen ook in het donker een boek uitzoeken, en is het direct wat meer vandalisme-proof.
Zorg er vervolgens zelf voor dat je minibibliotheek altijd schoon en netjes blijft, en dat je regelmatig controleert of alles nog goed genoeg is. Nog een leuk idee is om een soort gastenboekje in de minibieb te leggen, waarin de mensen iets leuks kunnen schrijven als ze gebruik hebben gemaakt van de minibieb. Ook een korte uitleg van hoe de minibieb in zijn werk gaat kan handig zijn voor voorbijgangers.