Je hebt op deze website al kunnen lezen over bibliotheken van nu, die voor een heel groot deel openbaar zijn. Het grootste aantal bibliotheken wat op dit moment in Nederland te vinden is, is dan ook openbaar. Zoals je misschien al wel eens hebt opgemerkt, heeft iedere gemeente minimaal één bibliotheek in haar bezit. De financiering voor deze bibliotheken komt meestal uit de belasting die inwoners van een bepaalde gemeente betalen.
Op dit moment telt Nederland ongeveer 154 openbare bibliotheken. Samen tellen zij bijna vier miljoen leden. De collecties van deze bibliotheken hangt af van de desbetreffende instelling, maar de meeste bibliotheken bevatten materiaal als leesboeken, lesboeken, non-fictieve wetenschapsboeken, kinderboeken, jeugdboeken, bladmuziek, videogames en nog veel meer. In het digitale tijdperk hebben steeds meer bibliotheken ook besloten om een bibliotheek van e-books te starten. Leden kunnen hun e-reader gebruiken om digitaal boeken te lenen, zodat gebruikers zelf deze boeken niet aan hoeven te schaffen.
Openbare bibliotheken hebben daarnaast een maatschappelijke functie voor hun gemeente. Een van de functies van een bibliotheek is de organisatie van verschillende evenementen rondom thema’s als literatuur, educatie, lezen en ontwikkeling. Het belang van deze evenementen wordt tegenwoordig als een van de prioriteiten van een openbare bibliotheek gezien. In 2016 werden er ruim 97.000 evenementen en activiteiten door openbare bibliotheken georganiseerd.
Hoewel het aantal fysieke bibliotheek bezoekers steeds een beetje blijft afnemen, wordt de functie van openbare bibliotheken nog steeds als zeer belangrijk gezien. Openbare bibliotheken werken bijvoorbeeld samen met basisscholen, middelbare scholen en soms ook met verschillende kinderdagopvang instellingen. Op dit moment zijn scholieren van het basis en middelbaar onderwijs de voornaamste bezoekers van bibliotheken. In 2016 werden er 562.500 basisschoolleerlingen en 46.000 vmbo-leerlingen bereikt.