De knusse, uitnodigende sfeer in moderne bibliotheken

  • demi 

Vroeger was een bibliotheek voornamelijk een verzameling rekken, volgestouwd met zoveel mogelijk romans en naslagwerken: meer een magazijn dan een plek om je te vermaken dus. De moderne bibliotheken doen er tegenwoordig alles aan om de voortschrijdende ‘ontlezing’ tegen te gaan en zetten zich ervoor in om een uitnodigende ruimte te creëren die een groter lezerspubliek moet trekken.

Knus met tapijten

De tijd van kale, harde vloeren en witte wanden is voorbij. De hedendaagse bibliotheken proberen steeds meer op de huiskamer van de lezer te gelijken. Dat doen ze onder andere door aantrekkelijke zachte zwarte vloerkleden in de verschillende ruimtes neer te leggen en door hier en daar bontgekleurde wandtapijten op te hangen. Dit soort bekleding zorgt niet alleen voor een gezellige uitstraling: ze hebben ook een geluiddempende werking, waardoor lezers, studenten en bibliotheekmedewerkers minder hinder ondervinden van pratende volwassenen en spelende kinderen.

Kunstexposities

Literatuur is kunst en beeldende kunst vormt een uitstekende combinatie met een boekenparadijs. In veel bibliotheken worden dan ook regelmatig kunstwerken van lokale, nationale en zelfs internationale kunstenaars geëxposeerd. Deze kunstwerken maken de bezoekers mogelijk nieuwsgierig en inspireren hen om meer te weten te komen over diverse vormen van kunst of over een bepaalde kunstenaar. Een bibliotheek is behalve een plek waar mensen heen gaan om in alle rust boeken uit te zoeken dus ook een cultureel centrum.

Lounge areas voor comfortabele leessessies

Waar je vroeger alleen je boeken mocht uitzoeken en ze thuis pas kon gaan lezen, lijken de grotere bibliotheken in ons land tegenwoordig meer op literaire cafés. Ze beschikken vaak over een uitgebreide lounge area met zachte banken, comfortabele stoelen, zitzakken en zitkussens. De betere bibliotheek serveert bovendien hapjes en drankjes, zodat het uitzoeken en lezen van een boek een gezellig uitstapje wordt.

Speelruimtes voor kinderen

Om de allerkleinsten te verleiden sneller een boek op te pakken, hebben sommige bibliotheken een uitgebreide speelruimte bij de sectie kinderboeken gecreëerd. Daar kunnen kinderen spelenderwijs kennismaken met prentenboeken en de eerste leesboeken. Vaak zijn hier ook speelobjecten aanwezig die de nieuwsgierigheid en onderzoeksdrang van jonge kinderen stimuleren, gebaseerd op de leermethodes van de vrijescholen en het montessorionderwijs. Dergelijke speelhoeken zijn een ware verrijking voor een bibliotheek: als je als volwassene interessante literatuur wilt doornemen kun je er je kind(eren) even alleen laten spelen.

Boekendisplays en -tafels voor toptitels

De inhoud van boeken kun je vaak niet aflezen aan de buitenkant: in een lang boekenrek waar alleen de ruggen van de collectie worden getoond kan het lastig zijn om nieuwe boeken te vinden die de moeite waard zijn om te lenen. Displays en tafels zoals die ook in boekhandels worden gebruikt maken het kiezen van een boek eenvoudiger. Zo zie je ook de voor- en achterkant van boeken, die vaak aantrekkelijk geïllustreerd zijn en voorzien van recensies of quotes. Dat geeft je als bezoeker enig idee waarover het boek gaat. De nieuwste of populairste boeken worden vaak extra uitgelicht en zijn soms zelfs voorzien van persoonlijke aantekeningen, gemaakt door medewerkers van de bibliotheek die het boek zelf hebben gelezen.